Natūralios priemonės kovai su kenkėjais ir ligomis
Sode aptinkame įvairiausius kenkėjus – erkes, amarus, blakes ir t.t. Jų naikinimui galima naudoti įvairias chemines medžiagas, bet kovoti su kenkėjais ir ligomis galime ir gerokai švelnesnėmis, bet ne mažiau efektyviomis, natūraliomis priemonėmis. Natūralios priemonės šiuo atveju – įvairūs augalai, kai kuriais atvejais – net ir daržovės!
Netikėta? Pasižiūrėkime, kaip paruošti preparatus kovai su kenkėjais ir ligomis!
Apačioje pateikiu trumpas instrukcijas, kaip paruošti preparatą iš kiekvieno augalo. Atkreipkite dėmesį, kad paruoštu tirpalu reikia purkšti arba šluotele šlakstyti tik pažeistas augalo dalis.
Augalo pavadinimas | Rinkimo laikas ir preparatui naudojamos augalo dalys | Preparato paruošimas | Kokius kenkėjus ir ligas naikina |
Asiūklis dirvinis | Bet kuriuo metu, visos antžeminės augalo dalys. | 30 g džiovintų, susmulkintų arba 300 g žalių asiūklių užpilti trupučiu šalto vandens ir pavirti 20 min. Atvėsinti ir praskiesti vandeniu 1:20. | Grybinių ligų sukėlėjus (miltligę, rūdis, rauples, puvinius). |
Bitkrėslė paprastoji | Bet kuriuo metu, visos antžeminės augalo dalys. | 30 g džiovintų, susmulkintų arba 300 g žalių 12 val. pamirkyti šaltame vandenyje ir truputį (apie 5 – 10 min) pavirti. | Amarus, skruzdes (visą vegetacijos sezoną), žemuoginę erkę (pavasarį ir rudenį), obuolinio vaisėdžio drugius. |
Bulvės | Bet kuriuo metu, žali arba džiovinti bulvienojai. | 1,2 kg žalių arba 0,8 kg sausų bulvienojų užpilti 10 l šalto vandens ir 3 – 4 val. pamirkyti, po to nukošti ir iškart naudoti. | Amarus, erkes. |
Dilgėlė | Bet kuriuo metu, visos antžeminės augalo dalys. | *1 kg žalių dilgėlių užpilti 10 l vandens. Mirkyti 12 val.
*200 g sausų arba 1 kg žalių užpilti 10 l vandens ir laikyti iki pradės rūgti. Pridėti dirvinio asiūklio nuoviro (1:0,5), praskiesti vandeniu (1:50). |
* Amarus.
* Puvinius. |
Drignė juodoji | Rudenį – lapų rozetės arba vienmečių augalų šaknys.
Žydėjimo pradžioje – visas augalas. |
1 kg dvimečių sausų lapų ir 0,5 kg šaknų užpilti 10 l lietaus vandens ir 12 val pamirkyti. Prieš purškimą preparate ištirpinti 30 – 40 g ūkiško muilo.
1 kg žydinčių augalų antžeminių dalių virti 2 – 3 val. su trupučiu vandens, po to nukošti ir pripilti vandens iki 10 l. Galima pridėti ūkiško muilo. |
Amarus, erkutes, blakes, drugių vikšrus. |
Durnaropė paprastoji | Žydėjimo metu, visos antžeminės dalys. | Preparatas ruošiamas kaip iš drignės. | Amarus, blakutes, erkes, augalines blakes. |
Karpažolė | Lapai ir stiebai, po žydėjimo. | 4 kg žalių augalų 2 – 3 val. virinti su trupučiu vandens. Į atvėsintą pripilti iki 10 l vandens. Purkšti 2 kartus per dieną kas 4 dienas. | Lapus graužiančius vikšrus. |
Kiaulpienė paprastoji | Bet kuriuo metu, lapai ir šaknys. | 400 g šviežių lapų ar 200 – 300 g susmulkintų šaknų užpilti 10 l vandens. Mirkyti 2 – 3 val., perkošti ir iškart naudoti. | Amarus, blakutes, erkes. |
Kietis kartusis (pelynas) | Žydėjimo metu visas augalas. | 0,5 kibiro smulkintų žalių ar 0,7 – 0,8 kg smulkintų sausų žolių 24 val. mirkyti 10 l vandens. Po to virinti 0,5 val. Prieš naudojimą praskiesti vandeniu 1:1. | Drugių vikšrus. |
Kraujažolė paprastoji | Žydėjimo metu, antžeminės augalų dalys. | 0,5 kg džiovintų augalų virinti 30 – 40 min. nedideliame vandens kiekyje. Papildyti iki 10 litrų ir mirkyti 36 – 46 val. Prieš pat vartojimą galima pridėti 30 – 40 g ūkiško muilo. | Amarus, blakutes, lapus graužiančius vikšrus. |
Krienai | Prieš žydėjimą, žiedai ir šaknys. | 300 g žiedų ir smulkintų šaknų užpilti 10 l vandens, užvirinti. Atšalusį nuovirą nukošti ir purkšti žydinčias braškes. | Braškių puvinį ir rudąją dėmėtligę. |
Pentinius didysis | Žydėjimo metu – visas augalas. Rudenį – atžalos su šaknimis ir jaunais ūgliais. | 1 kg sausų antžeminių dalių ir 0,1 kg šaknų užpilti 10 l vandens. Mirkyti 48 val. | Įvairių drugių vikšrus ir vabzdžių lervas, blakutes. |
Pomidorai | Bet kuriuo metu, sveikos antžeminės augalų dalys ir šaknys. | 4 kg žaliosios masės 0,5 val. virti ant silpnos ugnies nedideliame kiekyje vandens. Prieš vartojimą praskiesti vandeniu 1:3. Galima pridėti 30 – 40 g ūkiško muilo. | Įvairius lapų kenkėjus. |
Ramunėlės | Žydėjimo metu, lapai ir žiedynai su stiebais. | 1 kg sausos medžiagos užpilti 10 l vandens. Mirkyti 12 val. Prieš vartojimą perkošti ir atskiesti vandeniu 1:3. Galima pridėti 30 – 40 g ūkiško muilo. | Amarus, erkes, lapus graužiančius vikšrus ir kenkėjus. |
Svogūnas, česnakas | Bet kuriuo metu, lukštai, lapai, roputės, skiltelės. | 75 g česnako skiltelių užpilti 10 l vandens, užvirinti. Purkšti gegužės mėnesio pradžioje 3 kartus per dieną kas 3 dienas.
500 g žalių arba 200 g sausų svogūno lukštų arba česnako lapų užpilti 10 l vandens ir laikyti iki pradės rūgti. Prieš naudojimą praskiesti vandeniu 1:10. |
Erkes, amarus, ir kai kuriuos grybinių ligų sukėlėjus.
Kai kurias grybines ligas. |
Tabakas | Džiovintas tabako augalas, visos dalys. | 400 g sausos medžiagos užpilti 1 l vandens. Mirkyti 24 val., 2 val. virti, perkošti ir atskiesti 1:10. Galima pridėti 30 – 40 g ūkiško muilo. | Amarus, blakutes, blakių lervas, drugių vikšrus. |